PINNEKJØTT MED RØDLØKSKOMPOTT, ROTGRØNNSAKER, SØTPOTETMOS OG BRUNET SMØR

I vårt pinnekjøttmåltid har det salte pinnekjøttet fått selskap av deilig søtlig rødløkskompott, bakte rotgrønnsaker, brunet Kviteseidsmør og søtpotetmos.
Selskapet var enstemmig på at rødløkskompott og pinnekjøtt var en vinnerkombinasjon!

Et pinnekjøttmåltid tar litt tid å tilberede. 
Eller, det lager seg stort sett selv, men man må være tålmodig. 

Først må kjøttet vannes ut i minst 24 timer. Pinnekjøtt som ikke vannes ut lenge nok blir veldig salt. 
Oppskriften under gir en heidundranes god middag til deg og tre av dine medspisere.
Ikke helt etter tradisjonen tenker du kanskje? Prøv det, jeg tror ikke du kommer til å angre!
Jeg vet ihvertfall at rødløkskompott til pinnekjøtt er kommet for å bli hos oss!




Du trenger:

2 kg Gilde Pinnebog (eller annet pinnekjøtt)
Rapsolje

Søtpotetmos:
1,5 kg søtpotet
4 ss Kviteseidsmør 
1 ts maldonsalt

Ovnsbakte rotgrønnsaker:
500 gram mandelpotet
700 gram kålrot
400 gram gulrot
2 ss usaltet smør
Persille

Brunet smør:
100 gram Kviteseidsmør

Rødløkskompott:
2 rødløk
3 ss sukker
2 ss Kviteseidsmør
5 ss balsamicoeddik (søt type)


Slik gjør du:

Pinnekjøtt:
Legg pinnekjøttet i en gryte, og dekk det med vann.
Bytt vann én gang underveis, og la det helst stå slik i minimum 24 timer.
Ha det over i en gryte med rist, eller legg bjørkepinner i bunn.
Fyll vann i bunnen av gryten, men pass på at ikke kjøttet kommer i kontakt med vannet.
La det dampe på medium varme i 2,5 til 3 timer til kjøttet løsner fra beinet.
Når det er ferdig dampet kan du gjerne ha det over på en tallerken for å renne av seg.
Pensle det om ønskelig med litt rapsolje og stek det raskt på høy varme i en grillpanne, slik at det får fint mønster.

Ovnsbakte rotgrønnsaker:
Sett ovnen på 200 grader.
Skrell og kutt mandelpotet, kålrot og gulrot i like store avlange biter.
Ha dem over i en smurt ildfast form, og legg noen klatter med smør oppå grønnsakene.
Bak i ovnen til de er møre.
Finhakk litt bladpersille, og vend sammen med grønnsakene.

Søtpotetmos:
Skrell og del søtpotet i biter.
Kok i usaltet vann til de er møre.
Hell av vannet.
Mos søtpotetene med en potetmoser, og rør inn smør og salt.

Rødløkskompott:
Skrell og kutt rødløk i skiver.
Ha sukker i en kasserolle. Smelt sukkeret på medium varme, men pass godt på så det ikke brenner seg.
Når det er smeltet tilsettes smør. Rør sammen og ha i balsamicoeddik.
Vend tilslutt inn rødløk. La det putre på lav varme i 10 minutter.

Brunet smør:
Ha Kviteseidsmør i en jerngryte eller lignende.
Smelt på lav varme.
Sett opp varmen og vent til smøret begynner å skumme.
Rør så med en tresleiv til smøret får en fin brun farge og lukter nøtteaktig. Pass godt på så det ikke svir seg, svidd smør er ikke godt! Ta kasserollen av platen med en gang ønsket lukt og farge er oppnådd.

Vel bekomme!











Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
site design by designer blogs