Eltefritt hvete- og rugbrød

Denne deigen satt jeg i går kveld, den har stått og hevet i natt. Til lunsj i dag hadde vi deilig nybakt brød. Sprøtt på utsiden og deilig mykt inni! Dette anbefales!  
Oppskriften holder til ett brød.

400 gram hvetemel
100 gram sammalt rug, grovmalt
1,5 ts salt
1/2 ts tørrgjær
4 dl romtemperert vann

Sett en bakebolle på en kjøkkenvekt, hell oppi én og én ingrediens, og nullstill for hver gang, så går det raskt å måle opp.
Rør sammen alt det tørre.
Tilsett vann, og rør det raskt inn med en sleiv.

Sett bollen under plastfolie i romtemperatur i 10-20 timer. La gjerne brødet heve over natten.
Etter heving strøs godt med mel på et bakepapir, og deigen velves ut av bakebollen. Brett alle kantene over hverandre slik at brødet blir mindre deigete. Brettemetoden er vist på video av matbloggen Mat på Bordet her.
Sett så bakebollen over deigen som et lokk, og la den etterheve i 1,5 - 2 timer til.

En halvtime før deigen er ferdighevet settes ovnen på 250 grader, og samtidig settes en jerngryte med lokk (eller annen gryte/form med lokk som tåler 250 grader) inn i ovnen for å bli varm.
La stå i 30 minutter.
Ta ut gryten, og vipp deigen forsiktig over i den varme gryten, med skjøten ned.

Stek brødet med lokket på i gryten på nedeste rille i ca. 30 minutter, sett så ned varmen til 220 grader og stek videre uten lokk i ca. 15 minutter til til brødet har fått en fin stekeskorpe.
Er du usikker på om brødet er ferdigstekt kan du dunke litt på det, har det en hul lyd er det ferdig.

Vipp brødet ut av gryten og over på en rist til avkjøling.

Vel bekomme!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
site design by designer blogs