SYLTE TIL JUL

Hjemmelaget sylte er perfekt pålegg i julen, serveres sammen med deilig grov sennep og godt brød eller lefse.
Opprinnelig ble sylte laget av grisehode, men bog, ribbe og til og med en svinesteik med bein kan fint brukes.
Det finnes egene former med press som man kan lage sylte i. Har du ikke tilgang på en slik kan du ha kjøttet i en brødform. Sett så en tilsvarende brødform oppi den andre når alt kjøttet er på plass, og legg en bok eller to som press på toppen. 
Man trenger også en stor gryte (fiskegryte eller lignende) som har plass til hele sylteformen.



1 svinebog, ribbe, svinesteik med bein eller lignende

Krydder per kilo kjøtt:
18 gram salt
2 gram sort pepper
2 gram nellik
1 gram sukker
5 gram gelantinpulver

La hele kjøttstykket småkoke/trekke i vann i ca. 2 timer under lokk.
Ta ut og skjær kjøtt med fett i biter.
Bland sammen alle krydderene.
Dekk en form med plastfolie, og ha i litt krydderblanding. Legg på et lag med kjøtt og fett i biter, og strø over krydderblandingen. Gjenta til kjøtt, passe mengde fett og krydder er brukt opp.
Kok opp vann i en stor gryte, og sett hele formen nedi så vannet dekker ca. 1/3-1/2 av formen. la det småkoke/trekke i 30 minutter.
Legg plastfolie over, og sett til side med lett press på kjøttet i 45 minutter.
Øk presset og la formen stå i 1 døgn. (2-3 kilo)
Ta sylten ut av formen of skjær den i skiver til servering.

Vel bekomme!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar