Beef Bourguignon (Klassisk fransk gryte)

Nei, dette er ingen hverdagsmiddag - 4 timer i ovnen skal denne gryten ha.
Men om du har tid og lyst til å lage noe skikkelig godt, vil du få din belønning i form av en fantastisk smakfull fransk gryte! Flott mat om du venter gjester og like god dagen derpå!
Gryten serveres med potetmos.
Oppskriften holder til 5-6 personer.

Gryten:
1,4 kg høyrygg av storfe
200 gram bacon
2 ss mel
1 rødløk, strimlet
4 gulrøtte, skrelt og skivet
6,5 dl rødvin
9,5 dl oksekraft
1 ts salt
1/4 ts pepper
3 ss rapsolje
1 ss tomatpuré
4 fedd hvitløk, finhakket
1/2 ts tørket timian
20 små løk (sølvløk, små sjalottløk eller lignende)
4 ss smør
300 gram sjampinjong, delt i 4
Persille

Potetmos:
1,5 kg poteter
3 dl matfløte
Maldonsalt
Nykvernet pepper 

Sett ovnen på 220 grader.

Kutt høyrygg i biter på ca. 2 x 4 cm.
Del baconskivene i 4 biter.

Varm vann i en gryte og la baconet koke i 10 minutter.
Hell av vannet og tørk baconet godt med kjøkkenpapir.
Varm opp 1 spiseskje olje i en stor jerngryte eller lignende.
Stek baconbitene på medium varme til de er gyldne, ta ut og spar på fettet.

Tørk høyryggbitene med et kjøkkenpapir, da bruner de bedre.
Varm opp baconfettet og brun bitene i flere omganger.
Sett til side. Stek løk og gulrøtter.

Ha kjøtt og bacon tilbake i gryten. Vend inn mel, salt og pepper.
Sett gryten uten lokk i ovnen i 5 minutter.
Vend på kjøttet igjen, og sett den inn i 5 minutter til.

Ha i gulrøtter og løk.
Rør inn vin og ca. 6,5 dl oksekraft, slik at kjøttet dekkes.
Ha i tomatpuré, hvitløk og timian.
Sett gryten med lokk på i nedre halvdel av ovnen, og skru temperaturen ned til 160 grader.
La gryten stå i ovnen i 4 timer.

Ha 1,5 spiseskje hver av olje og smør i en gryte på medium varme.
Ha i hele skrelte småløk. La det surre i 10 minutter.
Tilsett 1 dl oksekraft og la det småkoke på lav varme under lokk i 40-50 minutter til løken er mør.
Sett løk med kraft til side.
Stek sopp i resten av oljen/smøret.

Skrell og kok potetene i usaltet vann.
Hell av vannet og mos dem.
Sett tilbake på platen på lav varme, og rør inn fløte.
Smak til med  maldonsalt og nykvernet pepper.

Når gryten i ovnen har stått i 4 timer tas den ut. Ha en sil over en annen gryte og sil av kraften.
Kok kraften til den er redusert litt. Ha kjøttet og grønnsakene tilbake i jerngryten, tilsett sopp og småløk.
Hell over den reduserte kraften, rør sammen og strø over hakket persille.

Server umiddelbart.
Vel bekomme!

























5 kommentarer:

  1. Hei Lillian!

    Bra oppskrift, nå har jeg anbefalt det på Lesernes VG og du ser det nederst på vg.no

    Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no eller @magneda på Twitter.

    Hilsen Magne i VG

    SvarSlett
  2. Disse må jeg prøve!! Takk for oppskrift!

    SvarSlett
  3. Hei Lillian, Flott oppskrift. Ser godt ut. Kan man bruke noe annet enn bacon eller redusere mengden? Tåler ikke svinekjøtt lenger pga leddgikt :-(

    SvarSlett
  4. Takk for det!
    Du kan fint droppe bacon og brune storfekjøttet i smør isteden for baconfett.
    Smaksmessig vil det nok ikke utgjøre så stor forskjell på gryten.
    Lykke til med matlagingen! :-)

    SvarSlett