Stangekylling med smørdampede grønnsaker, sautert savoykål, konjakksaus og hasselbackpotet



3-4 kyllingbryst av Stangekylling
Litt sitronsaft
Olivenolje
Salt og nykvenet pepper

400 gram savoykål
Salt og nykvernet pepper

100 gram sellerirot
250 gram små gulrøtter
2 dl vann
4 ss smør

2 sjalottløk
4 ss sukker
Olivenolje
1/2 dl rødvin
2 ss balsamicoeddik
1 dl oksekraft
Litt sitronsaft

4 mellomstore poteter
Smør
Salt

Sett ovnen på 180 grader.

Hasselbackpoteter:
Skrell potetene. Skjær skiver som nesten går gjennom dem, de skal henge sammen i bunnen. Legg gjerne potetene på benken ved siden av en skjærefjøl, og skjær skiver til ned til kniven stopper i fjøla.
Legg potetene med snittsiden opp i en smurt ildfast form, og pensle med smeltet smør. Bak dem i ca. 45 minutter på 180 grader. Pensle underveis et par ganger med smeltet smør. Etter 30 minutters steketid  drysses salt over potetene.

Ovnsbakte kyllingbryst:
Gni kyllingen inn med sitronsaft, olivenolje, salt og nykverrnet pepper.
Ha den i en smurt ildfast form, og bak i ovnen i 20 minutter.
La kyllingen hvile litt før den kuttes i skiver og serveres.

Konjakksaus:
Karamelliser sukkeret i en gryte på svak til medium varme, ikke rør. Pass godt på at det ikke svir seg.
Ha i sjalottløk og litt olivenolje, og fres sammen under omrøring.
Tilsett balsamicoeddik og rødvin, og la det koke til ca. 1/3 av væsken er igjen.
Tilsett kraft, og reduser på ny til ca. halvparten av væsken er igjen. Smak til, tilsett om nødvendig litt sitronsaft, mer sukker eller salt og pepper.
Ha i ca. 1,5 ss konjakk, kok opp. Visp inn 1-2 ss smør før servering.

Sautert savoykål:
Del savoykål i to. Ta av de ytterste bladene, og skyll den godt.
Del i tykke strimler.
Kok opp vann  i en stor gryte. Ha i mye salt i vannet for at kålen best skal bevare den fine grønne fargen.
Kok kålen mør. Hell av vannet, og ha kålen over i iskaldt vann.
Varm olje i en stekepanne, og stek kålen raskt. Smak til med salt og pepper.

Smørdampede grønnsaker:
Skrell og del gulrøttene i biter, og sellertiroten i terninger.
Kok opp vann og smør i en gryte og la grønnsakene dampe under lokk til de er møre, men med litt tyggemotstand. Hell av smørvannet.


Server ovnsbakte kyllingbryst av Stangekylling med smørdampede grønnsaker, sautert savoykål, konjakksaus og hasselbackpoteter.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar